זיהומים ומחלות המועברים במגע מיני
מחלות המועברות במגע מיני הן מחלות מדבקות העוברות בזמן קיום יחסי מין ואגינליים, אוראליים, אנאליים או בחיכוך. מחלות אלו עוברות על ידי נוזל זרע, נוזל נרתיק, דם ומגע של עור בעור. לחלק מהמחלות עלול להיות ביטוי חיצוני ולחלק לא. בד"כ, לצד החודר יהיו יותר סימפטומים מהצד הנחדר.
-
מהו הקונדום?אמצעי מניעה שעשוי לרוב מהחומר לטקס. המטרה שלו היא מניעת כניסה של נוזל זרע לנרתיק או לפי הטבעת וצמצום המגע הישיר של הפין בנרתיק או בפי הטבעת וברקטום. הקונדום הוא אמצעי המניעה היעיל ביותר להגנה מפני מחלות המועברות במגע מיני וכמו כן, הוא מגן מפני כניסה להריון. ישנם סוגים שונים של קונדומים שנבדלים בגודל, בחומר, בצורה, בצבע, בטעם, בעובי ובכמות חומר הסיכה.
-
כמה זה יעיל?97%-80% (תלוי באופן השימוש). בשימוש נכון ומדויק, תתכן יעילות של עד כ-97% במניעת הריון ו-98% במניעת מחלות שמועברות במגע מיני
-
למה חשוב לשים לב לפני שימוש?· לוודא שהקונדום בתוקף. · לרכוש קונדום מחברות מוכרות (על החפיסה יש תו תקן). · לוודא שהאריזה אינה קרועה או פגומה. · אין לשמור קונדומים במקום חם (רכב, ארנק שנמצא בחוץ כל היום וכו'). · במידה ויש אלרגיה ללטקס - יש לרכוש קונדומים מחומרים אחרים המותאמים למתמודדים עם אלרגיה לחומר זה.
-
איך להשתמש?אופן השימוש - קונדום זכרי: · להלביש על הפין במצב של זקפה לפני תחילת המגע עם הנרתיק\הפה\פי הטבעת. · לבדוק את כיוון גלגול הקונדום לפני המגע בפין (אם גלגלנו על הפין וגילינו שגלגלנו הפוך - יש לזרוק את הקונדום ולהשתמש בחדש). · לתפוס בשתי אצבעות את קצה הקונדום ולהוציא את האוויר. זה נעשה על מנת להשאיר מקום לזרע שיצא בהמשך (אם זה לא ייעשה, לזרע לא יהיה מקום וזה עשוי להוביל לכך שהקונדום ייקרע). · לגלגל כלפי מטה עד בסיס הפין. · חומר סיכוך - במידה ותרצו להשתמש בחומר סיכה, השתמשו בחומר סיכה על בסיס מים או סיליקון (רכשו במקום מסודר בפארם\בית מרקחת). חשוב לא להשתמש באלתורים כגון: שמנים, וזלין, סבונים – הקונדום עלול להיקרע וההגנה נפגעת. · מיד לאחר השפיכה - יש להחזיק את הקונדום סביב בסיס הפין ולצאת החוצה. · בתום היחסים, מומלץ לשטוף את איברי המין במים, מטעמי שמירה על היגיינה וצמצום חשיפה לזיהומים ולדלקות שתן. אופן השימוש - קונדום נקבי: · יש לאחוז בטבעת בקצה הקונדום ולהכניסה לנרתיק עד שתגיע למגע עם צוואר הרחם. · יש לאחוז את הקצה השני של הקונדום (היכן שהפתח) ולאחר ההכנסה להניח על קצוות שפתי הפות (להשאיר כשני ס"מ מחוץ לנרתיק). · יש לכוון את הפין לפתח הנרתיק (ופתח הקונדום) כדי שלא ייכנס בין הקונדום לנרתיק. · אין צורך לצאת מיד לאחר השפיכה, ניתן להישאר בפנים גם לאחר שהפין מתכווץ. · בכדי להוציא את הקונדום, יש לסובב את הטבעת החיצונית ואז להוציא החוצה, בכדי למנוע דליפה של זרע לנרתיק.
-
איך ניתן להשיג?לרכוש בפארמים\בתי מרקחת (מומלץ לא לרכוש בקיוסקים\באינטרנט ממקומות לא מוכרים).
-
מה לעשות אם נקרע הקונדום?במידה וזלג נוזל זרע או שהקונדום נקרע: - ניתן לקחת אמצעי מניעה לשעת חירום כדי להקטין את הסיכוי להיכנס להריון (ניתן לקחת עד 120 שעות מקיום המגע הלא מוגן - תלוי בסוג אמצעי המניעה לשעת חירום). - ניתן לגשת למיון ולקבל PEP על מנת להקטין את הסיכוי להידבק ב-HIV (לא ניתן לקחת יותר מאוחר מ-72 שעות מקיום המגע הלא מוגן).
-
שבירת מיתוסים לגבי קונדומים:· לבישה של שני קונדומים או יותר לא מגבירים את ההגנה, אלא פוגעים ביעילות. חשוב להשתמש בקונדום אחד בלבד. · אין כזה דבר "אין גודל שמתאים לי" - יש קונדומים מסוגים שונים ובגדלים שונים. הקונדום עשוי מלטקס ויכול להימתח בלי להיקרע. יש להתנסות ולמצוא את הסוג שהכי נוח ומתאים לך.
השאלה הכי נפוצה שמגיעה אלינו למרכז הייעוץ בהקשר של מחלות המועברות במין היא באילו פרקטיקות מיניות אפשר להידבק בכל מחלה?
אז גם פה, החלטנו לעשות לכם.ן סדר
לחיות עם מחלת מין
נערים/ות וצעירים/ות שפנו אלינו לדלת פתוחה וסיפרו על החיים לצד מחלת המין, סיפרו תחושות דומות של בושה, חשש לשתף את הפרטנר/ית, תחושה שרק אני מתמודד/ת עם זה. אבל האמת היא, שרבים מתמודדים עם הסוגיה הזו. למעשה, מחקרים מראים כי 80% מהא/נשים בעולם מתמודדים עם הסוגיה הזו. אז נתחיל מזה- שאת/ה ממש לא לבד.
גילוי המחלה יכולה להיות חוויה מאד מבלבלת ולא נעימה, זה נכון. יחד עם זאת, היא יכולה להוביל אותי לשינויים משמעותיים מאד בחיים שלי, שיכולים לעשות לי מאד טוב. אז לצד הבאסה, אנחנו רוצות להציע דרך נוספת להסתכל על זה- זה זמן שאני יכול/ה להשקיע בבריאות הפיזית והנפשית שלי, למשל: להשקיע בגוף שלי ולתת לו תשומת לב, זה יכול להיעשות באמצעות טיפולים רפואיים קונבנציונאליים ובאמצעות טיפולים אלטרנטיביים.
בנוסף, זו הזדמנות למצוא לי גורם טיפולי שאותו אוכל לשתף וממנו אוכל לקבל כוחות. בנוסף, זו הזדמנות לדייק את הפרטנרים והפרטנריות שלי. אלו שאני חושש לספר להם/ן, ייתכן ואין לי איתם/ן את הבטחון הדרוש ליחסים בכלל. למעשה, הפתיחות שלנו והתקשורת הכנה סביב הנושא הזה (ובכלל) הן אלו שיכולות לאפשר קשר פתוח, מעצים וחזק, ולתת "דוגמה" לנושאים מורכבים נוספים שאנחנו או הפרטנר/ית שלנו מביאים איתנו לקשר.
אפשר לשתף את הפרטנר/ית שלי בידע שצברתי, כמו- איך ניתן להידבק ואיך ניתן להימנע, מה דרכי הטיפול ומה מחקרים בנושא אומרים. אפשר ללכת לרופא/ה ביחד, ולשמוע גם ממנו. זה לכשל עצמו- חוויה חזקה ומחברת.
אפשר לשתף בדרכי ההתמודדות שלי, בחששות שלי ובכוחות שאני מוצא/ת בעצמי. כל אלו- יכולים לעשות לנו שירות נפלא מול הפרטנר/ית החדש/ה שלנו. ההמלצה שלנו, כדאי לתת לפרטנר/ית שלנו להיות חלק מתהליך ההתמודדות שלנו.
דוגמא לשיח עם פרטנר/ית חדש/ה:
-
"יש דבר שאני חייב לשים על השולחן ולדבר איתך עליו. אני רוצה להיות כנה איתך, ולספר לך שגיליתי לפני כמה חודשים שנדבקתי במחלה שמועברת במין. חשוב לי לשתף אותך במידע הזה, כי את חשובה לי וחשוב לי שנהיה כנים זה עם זו. מגיע לך לדעת את זה ולעשות בחירה מודעת אם להיות איתי במגע מיני. אני רוצה שתדעי שאני פה כדי לשמוע איך את מרגישה עם זה, ולענות לך על השאלות שבטח יש לך. אני אשמח לחשוב איתך ביחד איך נכון לך ולנו להתמודד עם זה".
-
"יש לי משהו שאני רוצה לומר לך, זה לא נוח לי אבל אני מרגישה שחשוב לי שתדעי. נדבקתי במחלה שמועברת במין. זה משהו שאני מרגישה איתו מאד לא בנוח, אבל אני מעדיפה שנדבר על זה בפתיחות ונבין איך זה יכול להשפיע עלינו. זה לא משהו שאמור להפריע לנו יותר מידי להנות ביחד, כן אפילו מהמגע ביננו. אבל חשוב לי שנדבר על זה יחד ונבין איך להתמודד עם זה. אני פתוחה לכל דבר שתרצי לשאול".
-
"אני מרגישה שאנחנו מתקרבים ונפתחים אחד לשניה. אני מרגישה את הרצון שלך ושלי להתנסות במגע מיני מעבר למה שאנחנו עושים עכשיו. אבל לפני זה חשוב לי לספר לך משהו. לפני שנה עשיתי בדיקת פאפ שיצאה חיובית. זה אומר שיש לי שינויים טרום סרטניים בצוואר הרחם שאני במעקב אחריהם אצל הרופאה הגניקולוגית שלי. זה משהו שיכול להדביק, והאמת היא ש-80 אחוז מהאוכלוסיה נדבקו בזה לפי מחקרים, אך לא יודעים על זה בגלל שפעמים רבות אין סימפטומים. רציתי לשאול אותך אם התחסנת נגד פפילומה, ואם אולי תרצה שנלך ביחד לרופאה שלי כדי שתסביר יותר ממה שאני מצליחה להסביר".
ושוב- אם היא או הוא בוחרים שלא להמשיך איתנו את הקשר, זו זכותם המלאה, ויש לכבד זאת. על הדרך, הרווחנו דרך טובה לסנן אנשים שלא מתאימים לנו. כמו כל דבר קשה בחיים, גם האתגר הזה יכול להפוך להזדמנות של צמיחה- אישי וזוגי.
זו הזדמנות לרגע לעצור ולדייק עבור עצמי- האם יש משהו שאני רוצה לשנות בחיים שלי בכלל ובחיים המיניים שלי בפרט, מה יכול להטיב איתי עכשיו מבחינה רפואית ונפשית, ואיזה פרטנר/ית אני מאחל/ת לעצמי. העצירה הזו, רבים מספרים/ות.. נותנת הרבה להמשך החיים.
מרפאות ובדיקות
על מנת לגלות הימצאותן של מחלות המועברות במין, יש להיבדק באמצעות בדיקות שונות כמו: בדיקות דם, שתן ולוע.
ניתן להיבדק דרך קופת החולים על ידי הפנייה מרופא/ה המשפחה או רופא/ת עור ומין, או במרפאות חסויות.
זוהי רשימת המרפאות למחלות המועברות במין:
בדיקות ללא עלות ובאנונימיות
מרפאת לוינסקי:
כתובת: תחנה מרכזית תל אביב, קומה 5.
טלפון: 03-5373738
בלה דואגת (הוועד למלחמה באיידס) בשיתוף מרפאת לוינסקי – לקהילה הגאה
כתובת: המרכז הגאה, גן מאיר, קומה 2, תל אביב
טלפון: 03-5613000
מרפאת הפרסים
כתובת: רחוב הפרסים 15, חיפה
טלפון: 04-8619719
בית חולים וולפסון בחולון
כתובת: בית חולים וולפסון- מרפאות חוץ.
ניתן להירשם בעמוד "מענה רפואי" באתר ויועצות דלת פתוחה יחזרו אליך לקביעת התור.
בדיקות אנונימיות ובתשלום:
הוועד למלחמה באיידס בתל אביב
כתובת: רחוב הנצי"ב 29א, קומה 3, תל אביב.
טלפון: 03-5613000
הבית הפתוח בירושלים
כתובת: שמואל הנגיד 1, קומה 4, ירושלים
טלפון: 02-6250502
בדיקות לא אנונימיות:
דרך הפנייה של רופא/ת משפחה או רופא/ת עור ומין בקופת חולים (לא בתשלום)
בתי חולים (בתשלום)-ישנם בתי חולים שמאפשרים בדיקה אנונימית ביום מסויים, כמו למשל באיכילוב בימי שני בבוקר. על מנת לבדוק זאת, יש להתקשר ישירות לבית החולים ולברר זאת.